pondělí
19. března 2018
17:30 hod.

19. - 22. 3. festival JEDEN SVĚT 2018

Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí festival Jeden svět! Filmy Hranice práce, zahájení festivalu a Zeptejte se sexperta.

Festival Jeden svět během dvaceti let vyrostl v největší dokumentární filmový festival s tematikou lidských práv na světě. Pořádá jej společnost Člověk v tísni. Festival pracuje s širokou definicí lidských práv, a proto v programu najdete nejen filmy o politických kauzách a rozvojových tématech, ale i o sociálních otázkách, životním prostředí a životním stylu.

Slovem roku se podle slavného Collinsova slovníku stal výraz „fake news“. Dezinformace a mediální manipulace jsou jedním z největších problémů současného světa. Život v informačním věku na člověka klade vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor. Letošní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se bude konat od 5. do 14. března v Praze a následně v 36 dalších městech po celé České republice, proto vybízí k aktualizaci systému. Nejen počítačové systémy totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. „Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický. „Chceme, aby si diváci návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě plném (dez)infromací ze sociálních sítí není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu.“ dodává Kamenický. Autory festivalové kampaně jsou Matyáš Trnka a grafik Matěj Růžička. „Výzva k aktualizaci systému se objevuje na obrazovkách počítačů, když je nutné updatovat operační systém o nejnovější prvky. Proto i vizuál odkazuje na obávanou modrou obrazovku s upozorněním Paměť zařízení je plná.“ vysvětluje Matyáš Trnka. Kampaň pracuje i s dalšími obávanými hláškami systémových aktualizací, které upozorňují na to, že celý proces může chvíli trvat – ale o to lépe potom bude systém fungovat. S odkazem na aktualizaci systémů pracuje i festivalová znělka, kterou zpracoval také Matyáš Trnka. Autorem původní hudby je Marek Doubrava, jeden ze zakladatelů kapely Tatabojs, uznávaný hudebník, v současné době působící ve vlastní skupině Hm...

17:30 hodin - Hranice práce /Apolena Rychlíková / Česko /2017 / 71 min.

Novinářka Saša Uhlová se vydala na vlastní kůži prozkoumat pracovní podmínky nejhůře placených zaměstnání v Česku. Kde všude zaměstnavatelé porušují zákoník práce?
Motolská prádelna, vodňanská drůbežárna, pokladna v supermarketu, žiletkárna a třídírna odpadu. Na každé pozici strávila Saša Uhlová zhruba měsíc, který jí bohatě stačil k tomu, aby zjistila, že lidé s minimální mzdou skutečně nežijí radostný život. V práci tráví téměř veškerý svůj čas, chodí na přesčasy, víkendové i noční směny, neznají pauzy, pracují i nemocní. Oběd nebo tramvajenka je pro ně luxusem, který si nemohou dovolit. Chudoba je přitom jen zlomkem jejich trápení. Dokument Apoleny Rychlíkové získal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě 2017 ocenění pro nejlepší český dokumentární film roku a odvezl si také Cenu diváků.

.

19.30 hodin - Zeptejte se sexperta / Vaishali Sinha / USA, Indie / 2017 / 80 min.

V zemi, která dala světu Kámasútru, je dnes sex stále tabu. Vrátit Indům zdravý vztah k sexu se už od roku 1976 snaží pionýr sexuální osvěty, milovaný i proklínaný 93letý „sexpert“ doktor Watsa.
V celé jedné třetině indických států se ve školách nevyučuje sexuální výchova. Není proto divu, že sloupek doktora Watsy „Zeptejte se sexperta“ v Mumbai Mirror je jedním z nejčtenějších článků vůbec. 93letý sexuolog den co den trpělivě a s nadhledem odpovídá na zvídavé, zoufalé a někdy zcela bizarní dotazy ohledně sexu nejen písemně, ale dokonce i osobně každému, kdo zavítá do jeho domu. „To, co dělám, je doslova jako kapka v moři,“ říká o své práci Watsa. Dokument decentně poodhaluje pokusy o sexuální sebeuvědomění v současné Indii a pomocí nich podává osobní portrét člověka, který roli zasvěcovatele přizpůsobil celý svůj život.
Host pro debatu: Kateřina Kilianová, Konsent, z.s.







ZTP 35 Kč, asistent zdarma


1-1svet.png5-jeden-svet.jpg