10
úno
2014

1. předkolo Stárpleje 2014

Stárplej je soutěž regionálních kapel, pořádaná již sedmým rokem v jabloneckém Klubu na Rampě. Letošní první předkolo se uskutečnilo tuto sobotu, tedy 8. února.

Porotu – tentokrát čtyřčlennou – tvořili:

Jitka Fialková (manažerka kapel, hudební publicistka),

Petr Jakimiv (hudební guru, svérázný porotce, bez kterého by Stárplej nebyla Stárplejí),

Martin Bauer (zakladatel soutěže),

novou tváří poroty byl Jan Prchal (hudebník, pedagog a rozhlasový moderátor).

 

Večerem již tradičně provázel moderátor Martin Kadlec.

 

Říká se, to nejlepší nakonec – nicméně kapely si pořadí losují, takže u stárplejových večerů to nemusí platit. V první půli tohoto večera zahrály kapely Snap CallEra Vulgaris, které se Stárpleje zúčastnily již loni. Jako třetí zahráli liberečtí Countdown To Madness a jako poslední vystoupilo jablonecké duo Depressive Code.

        

První kapelou, která zahájila nejen sobotní večer, ale celou Stárplej, byli turnovští SNAP CALL. Loni zaujali a i díky své početné základně fanoušků postoupili do finále. Letos nadchli. Z původního tria se stala čtyřčlenná rocková kapela, jejíž hudba spojuje moderní sound s dynamikou oldschoolových kapel. Anglické texty vůbec nejsou na škodu. Přibrat druhého kytaristu byl geniální tah. Bylo znát, jak na sobě tohle uskupení za necelý rok zapracovalo. Loni vystrkovali růžky, letos předvedli, že to s muzikou myslí vážně. Porotce Honza Prchal poradil klukům, že mají ještě zapracovat na vokálech a více využít potenciálu dvou kytar. Jinak je ale pochválil a nechal se slyšet, že „už má možná kytaristu i zpěváka večera“.  I letos měli Snap Call s sebou své fanoušky, kteří je podporovali, co jim hlasivky stačily.

 

Po jejich vystoupení Martin Kadlec zahájil tradiční diváckou soutěž o permanentku do Klubu na Rampě. Zúčastnila se jí dvě děvčata, Veronika a Míša. Soutěžní otázky se nesly v olympijském duchu – ten se ostatně promítal do atmosféry celého večera a vyvrcholil nápadem zpívat českou hymnu poté, co se v klubu roznesla informace, že Jarda Soukup získal bronz.

 

Jako druzí vystoupili ERA VULGARIS z Mnichova Hradiště. I oni se účastnili loňské Stárpleje, i u nich byl znát výrazný posun. Na rozdíl od loňského roku bylo zpěvákovi Tomáši Štědroňskému výborně rozumět. I Era Vulgaris přijeli podpořit jejich fanoušci. Kapela zůstala věrná své výrazné image, kterou ztělesňuje zejména Tomáš svým kompletním zjevem od kšand počínaje, vystupováním konče. Nejen, že byli kluci sehraní, ale také našli svůj žánr. Jak prohlásil jeden z návštěvníků Stárpleje, klukům se povedlo skloubit punkovou muziku s neuvěřitelně pozitivním náhledem na svět. Z jejich muziky sálala uvolněnost a pohoda. Pohodových dvacet minut uplynulo jako voda. Era Vulgaris se rozloučili písní Skalená, která roztančila i ostatní muzikanty.  

Jitka Fialková jejich výkon zhodnotila kladně a vyzdvihla české texty.

 

První neznámou večera byli COUNT DOWN TO MADNESS, pětičlenná skupina z Liberce, která sama sebe žánrově řadí k heavy-metalu. Tato skupina to měla malinko těžší – hrát po dvou kapelách, které už Stárplej zažily, nebylo jistě jednoduché. Nicméně kapela se s tím vcelku obstojně vypořádala. I tito kluci vsadili na anglické texty. Předvedli hezkou show, ani jim nechyběla početná fanouškovská základna, i když podstatně „ukázněnější“ než fankluby Snap Call  a Era Vulgaris. Jejich výkon hodnotil „postrach Stárpleje“ Petr Jakimiv. Neodpustil si laskavou narážku „Jablonečáka“ na Liberec a následně svým svérázným způsobem zhodnotil výkon kapely: prohlásil, že muzikantům dá šanci, pokud budou zkušebnu navštěvovat častěji než doposud. Také jim doporučil, že k stylu jejich muziky by bylo vhodné více podladit nástroje.

 

Jako poslední vystoupilo jablonecké folkové duo zvané DEPPRESIVE CODE ve složení Martin Trdla (zpěv) a Radek Kraus (akustická kytara, zpěv). Zpěvák Martin ve velkém saku s kytičkou na klopě vypadal už od pohledu jako volnomyšlenkář. Že tento způsob myšlení v tvorbě tohoto dua zřejmě převládá, doložil i vysvětlením, že byli původně triem, ale baskytarista stojící v hledišti nikdy nepřišel na zkoušku. Tvorba skupiny byla v podstatě zhudebněnými verši „z Martinova pera“. Po poněkud rozpačitém úvodu vystoupení zazněla jeho „Miniatura na bryndák“, „píseň o tom, když někdo sedí sám v bytě a je mu vedro“, básnička věnovaná Tomáši Klusovi či písnička věnovaná Magdalénám. Jedna z písní kritizovala nevkus Facebooku, v jiné zazněl i verš o jablonecké mlze. Poslední píseň nápadně připomínala známý hit skupiny Eagles, Hotel California. Vůbec nejsem příznivce převzatých melodií s českým textem, ale tato písnička a text „ouje, to je zase den“? Poměrně… netypické. Ale i to do Stárpleje patří – slovy předsedy poroty Martina Bauera, tento výstup byl „nebigbeatovou vložkou“ jinak žánrově tvrdšího večera.

 

Po zhodnocení výstupu Deppresive Code Martin Bauer stručně shrnul i vystoupení ostatních skupin – Snap Call pochválil, u Era Vulgaris zaznamenal, že „našli svůj žánr“ … U Count Down to Madness vzal v potaz fakt, že za sebou mnoho koncertů nemají, a zhodnotil jejich vystoupení jako dobrý základ.

Výsledky

Nejlepším kytaristou večerabyl Lukáš Vaculík, nová posila Snap Call.

Nejlepším zpěvákemse zaslouženě stal David Hlůže ze Snap Call.

Zvláštní cenu porotypředal Martin Bauer Radku Krausoviz Depressive Code.

Cenu Klubu na Rampě získala skupina Era Vulgaris.

Diváckým vítězem se stala skupina Count Down to Madness.

 

Absolutním vítězem, který postupuje do červnového finále, se i díky jednomyslné shodě poroty staliSNAP CALL.   Ti měli z výhry obrovskou radost, ale těšilo je zejména, že „měli tu čest předvést na Rampě turnovskej rock´n´roll“.

 

Snap Call: On the road (záznam)

http://www.youtube.com/watch?v=Q7UMPIT_oEY&feature=youtu.be


14
led
2024
ABBA WEEK NA RAMPĚ >
Nezapomenutelný týden plný největších hitů ABBA! Nový koncept věnovaný vybraným kapelám. Během týdne pro Vás barmani budou mít přichystané tematické drinky za doprovodu
03
led
2024
Dobrý rok 2024 >
vám přeje vaše Rampa a společnost Sundisk, která ji provozuje!
22
pro
2023
KONCERT KAPELY NŮŽ 22/12/2023 >
Všichni z Klubu Na Rampě jsme strašně smutní ze včerejších událostí v Praze... Dnešní koncert kapely Nůž se ale dnes uskuteční. Před začátkem uctíme všechny oběti minutou
22
pro
2023
OTEVÍRACÍ DOBA DO KONCE ROcKU >
Vážení návštěvníci, pokud je koncert nebo jiná akce, máme pro vás otevřeno od 18h. Těšit se můžete na: 20. 12. předvánoční bluegrass 22. 12. koncert Nůž 23. 12. zavřeno