11
bře
2013

A ještě report Romany Nedomové - 2. kolo Stárplej 2013

Po téměř měsíční pauze se v sobotu 9. 3. v jabloneckém klubu Na Rampě uskutečnilo 2. předkolo VI. ročníku hudební soutěže Stárplej.

V porotě zasedli:
Martin Bauer st.
Petr Jakimiv
Jan Mikulička (baskytarista, redaktor MF Dnes)
Hana Langrová (redaktorka Libereckého a Jabloneckého Deníku)
Jitka Fialková (hudební novinářka z portálu Lbc Music)
Milan Lamač (z týmu pořadatelů festivalu Dolánky – muzikant a provozovatel nahrávacího studia)

Krátce po osmé hodině moderátor Martin Kadlec zahájil večer a pozval na pódium Martina Bauera st., který již tradičně pronesl pár úvodních slov a odstartoval tak druhý večer letošní Stárpleje.
Tohoto kola se zúčastnilo celkem pět kapel v tomto pořadí: JunkAspekt, Bonebroke, Ba Naopank!, Voliéra a Era Vulgaris.
Večer zahájila jablonecká skupina JunkAspekt, hrající pohodový rytmický pop-punk. Sál byl oproti prvnímu kolu mnohem plnější, což se dalo očekávat, když se na scéně objevila nová jablonecká sestava. Na první pohled Aspekti zaujali svou image, pozornost upoutal každý po svém: zpěvák Kuba Vlášek si díky svému účesu vysloužil od Martina Kadlece označení „peroxidový čaroděj“, bubeník Dan Kamiš zaujal stylovým motýlkem kolem krku a kromě toho i výborným zpěvem, kytarista Kuba Vrbický upoutal svou živostí a baskytaristka Anna Riedlová přitahovala pozornost jako jediná vystupující dívka. Kapela, která zmínila, že v této sestavě hraje zhruba půl roku, hrála vlastní písně, u Kuby Vláška obdivuji, že zpíval a hrál nejen na kytaru, ale i na klávesy. V závěru jejich vystoupení se vyskytly drobné technické potíže, které kapelu lehce vyhodily z konceptu, nicméně jejich hru to nepoznamenalo.Honza Mikulička JunkAspekt pochválil a dal jim radu do budoucna, aby při podobných technických problémech dělali jakoby nic a hráli dál.
Mezitím, co JunkAspekt balili, se slova ujal Martin Kadlec, který zahájil tradiční diváckou soutěž o celoroční vstupenku do klubu Na Rampě.
Po této vsuvce to na pódiu rozbalila rock-punková skupina Bonebroke, jejíž členové pocházejí z Liberce, z Prahy a z Horoměřic u Prahy. Už zvuková zkouška byla super a předpovídala, že vystoupení této kapely bude výborné. Sympatický zelenovlasý zpěvák Jirka Bareš se svým antré malinko posečkal, člověk si z počátku nebyl jistý, zda jde o člena skupiny, či o jejich fanouška – to ovšem pouze do té chvíle než přistoupil k mikrofonu a začal zpívat. Nutno podotknout, že nebyl jediným vynikajícím zpěvákem, baskytarista Tomáš Müller mu zdatně sekundoval. Na bubeníka Roberta Kopiče byl skvělý pohled, paličky mu pod rukama jen hrály. Kytarista Marek Bareš předvedl vynikající výkon, jeho hra mě bavila. Stručně řečeno, Bonebroke ve dvaceti minutách předvedli parádní show – jako svou prioritu uvedli, že „mají rádi bordel“ a tomuto mottu dostáli se vším všudy. Jablonečtí fanoušci se po dohrání JunkAspekt projevili poněkud jako „stydlíni“, a ze zadní části klubu je zpátky do kotle pod pódium dostala až výřečnost Jirky Bareše (a pozvánka na pivo zdarma, o které se nezapomněl přihlásit ani porotce Petr Jakimiv). Bonebroke Petra Jakimiva mile překvapili, pochválil je zejména za dynamický rozjezd.

Jako třetí se představili Ba Naopank!. Toto čtyřčlenné uskupení z Turnova zabrousilo svou tvorbou do spousty hudebních žánrů. Na stolcích v klubu byly k dispozici natištěné texty, které rozhodně stály za přečtení. Slyšet je v podání zpěváka Kamila Pinty byl zážitek sám o sobě. Vystoupení Ba Naopank! zhodnotila Hanka Langrová, která se Stárpleje sice neúčastnila poprvé, ale poprvé na ní byla v roli porotkyně. Zaujala ji zvířecí tematika textů a také zajímavá gestikulace Kamila Pinty.
Předposlední místo v playlistu si vylosovala folk-rocková skupina Voliéra z Železného Brodu, která přišla s muzikou ze zcela jiného soudku – byla příjemným zpestřením jinak do pop-rock-punku laděného večera. Frontman skupiny překvapil informací, že Voliéra čítá celkem pět členů, ale dva z nich se bohužel ze zdravotních důvodů nemohli dostavit. Skupina byla i v neúplné sestavě schopná velmi slušně hrát, bohužel ji však smůla neopustila – během druhé skladby s názvem Workoholik kytaristovi praskla struna. Čas nezbytný k výměně struny využil Martin Kadlec k rozhovoru s baskytaristou a poté skupina zdárně dohrála své čtyři písně, které byli schopni zahrát v tomto omezeném počtu. Jitka Fialková a Milan Lamač ocenili odvahu Voliéry vystoupit v nekompletní sestavě a uvítali změnu žánru.
Jako poslední zahrálo pětičlenné uskupení s názvem Era Vulgaris, který je slovy bubeníka skupiny „trefným názvem označujícím dnešní dobu a generaci“ a odkazuje k americké skupině Queens of the Stone Age. Skupina z Mnichova Hradiště si sebou dovezla početný fanklub, který je podporoval, jak se sluší. Do kotle pod pódium strhl i zbytek diváků včetně mě. Přiznám se, že přímo v první řadě jsem textům moc nerozuměla, nicméně vystoupení mě bavilo. Kluci předvedli pět písní, které bych žánrově zařadila do ska-punku. Nejvíce se mi líbila skladba Na Salabce, z pěti zahraných skladeb byla nejpomalejší a pro mě rytmicky nejzajímavější. I tato sestava zaujala svou image, zejména zpěvák Tomáš Štědroňský stylovými kšandami a tetováním a bubeník Rostislav Janda svou zářivě červenou kravatou. Líbilo se mi logo kapely, které bylo po celý večer k vidění nejen na kopáku, ale i na plackách zdobících dekolty fanynek. Dvacet minut uplynulo jako nic a rozehřáté publikum se dožadovalo přídavku, nicméně pravidla jsou dána jasně, takže publikum mělo smůlu.
Resumé
Martin Kadlec již podruhé pozval na pódium Martina Bauera st., který stručně zrekapituloval večer. Pochválil JunkAspekt za skladatelské nasazení; Bonebroke za aranže, texty, drive i pódiový projev; u BaNaopank! ocenil zvláštní projev zpěváka a pochválil dynamiku; uskupení Voliéra zhodnotil jako dobré muzikanty, kteří měli smůlu. Era vulgaris označil jako punkovou skupinu s popoidně-metalovými vlivy, jejímž členům doporučil využít potenciálu dvou kytaristů ve skupině, dále pracovat s dynamikou a ubrat na drivu.

Vyhlášení
Nejlepším baskytaristou večera se stal Tomáš Müller z Bonebroke, cenu mu předal Milan Lamač, který neopomněl pochválit nejen výbornou hru na baskytaru, ale i skvělý zpěv.
Nejlepším bubeníkem večera se stal Dan Kamič z JunkAspect, cenu předávala Hanka Langrová, nikoli však Danovi, který musel Rampu opustit dříve v průběhu večera – cenu za něj proto převzal zbytek kapely.
Zvláštní cenu poroty získal Kamil Pinta, frontman skupiny Ba Naopank!, „za neotřelou pódiovou prezentaci a za nevšední obraty v nevšedních textech“.
Milena Bauerová udělila cenu dramaturga klubu Na Rampě skupině JunkAspekt, kteří na pódiu zůstali, aby převzali další cenu – stali se také diváckým vítězem II. předkola.
A kdo se stal absolutním vítězem večera a tedy druhým finalistou Stárpleje 2013?
Porota se zcela nečekaně jednomyslně shodla – všech šest porotců hlasovalo pro Bonebroke, kteří obdrželi také po deseti hlasech od JunkAspekt a Era Vulgaris.
Deset hlasů od ostatních kapel obdrželi JunkAspekt (od Bonebroke), Era Vulgaris (od Ba Naopank!) a Ba Naopank! (od Voliéry).

Po sečtení všech hlasů se ABSOLUTNÍM VÍTĚZEM II. PŘEDKOLA STÁRPLEJE 2013 stala skupina
!!! BONEBROKE !!!


14
led
2024
ABBA WEEK NA RAMPĚ >
Nezapomenutelný týden plný největších hitů ABBA! Nový koncept věnovaný vybraným kapelám. Během týdne pro Vás barmani budou mít přichystané tematické drinky za doprovodu
03
led
2024
Dobrý rok 2024 >
vám přeje vaše Rampa a společnost Sundisk, která ji provozuje!
22
pro
2023
KONCERT KAPELY NŮŽ 22/12/2023 >
Všichni z Klubu Na Rampě jsme strašně smutní ze včerejších událostí v Praze... Dnešní koncert kapely Nůž se ale dnes uskuteční. Před začátkem uctíme všechny oběti minutou
22
pro
2023
OTEVÍRACÍ DOBA DO KONCE ROcKU >
Vážení návštěvníci, pokud je koncert nebo jiná akce, máme pro vás otevřeno od 18h. Těšit se můžete na: 20. 12. předvánoční bluegrass 22. 12. koncert Nůž 23. 12. zavřeno