27
čen
2011

Report finále Stárplej 2011

Se zpožděním se dostávám ke zprávě z letošního finále - opět přiložím i zprávu Jitky fialkové s lbc music.
Z pěti kapel ve finále byly tři, které skutečně nešlo dát do nějakého pořadí - všechny byly na srovnatelné úrovin, jen každá hraje odlišný styl, jsou jiné..Exil 51 má nejpropracovanější pódiový projev, kompatní muzikantské výkony bez vyčnívání individualit, kvalitní tvorbu s dobrými texty, The Scoffers předvedli nejsilnější vystoupení večera a vynikající individuální výkony, Postpubescentos vynikající vlastní skladby, vtipné aranže a pódiový projev..
Pravidlům soutěže však muselo být vyhověno, každý porotce musel říct jméno jedné kapely. Po dlouhém váhání a po rozhození hlasů ostatních porotců všem třem kapelám jsem vyřkl Postpubescentos.
Děkuji všem účastníkům, se kterým se jistě budeme vídat i nadále, a přikládám reportáž Jitky Fialkové se všemi ostatními údaji i jejími vlastními postřehy:

Více než tříměsíční cesta soutěží amatérských regionálních kapel Stárplej 2011 došla v pátek 17. června do svého cíle. Oproti předkolům bylo finále velice klidné. Diváckou účast jsem předpokládala větší, přesto byl Klub Na Rampě poměrně plný. I tentokrát v čele poroty zasedl Martin Bauer st., aby spolu s Pavlem Kopalem, Petrem Jakimivem a Honzou Mikuličkou rozhodl o vítězné kapele. Moderátorský mikrofon byl opět v rukách Martina Kadlece. Z předcházejících klání nám byly známy čtyři postupující formace – Exil 51, Sabotters, The Scoffers a Post Pubescentos. Porota využila možnosti udělit divokou kartu jedné z kapel, která skončila v základních kolech, a do finále poslala seskupení VeVývoji!.

Právě kapela VeVývoji! si vylosovala číslo 1 a celý finálový večer zahájila. Početnému obsazení tentokrát chyběla hráčka na pozoun. O to víc se snažila pánská část dechové sekce. VeVývoji! předvedli svižný veselý ska repertoár a přesto, že ještě mají co zdokonalovat, bylo to to nejlepší vystoupení, které jsem u nich viděla.

Jako druzí se předvedli liberečtí Exil 51. Svůj výstup od základů změnili. Hráli tak dobře, jak jsme všichni zvyklí, ale navíc dali do vystoupení více vtipu, což bylo v opravdu silné konkurenci bezesporu potřeba. Zahráli opravdové pecky ze své produkce, posluchačsky vděčné skladby jako Básníkem, Balkánská nebo Dokud hrajem, žijem. Musím říct, že jsem se těšila, že uslyším novou skladbu, která zazněla při jejich vystoupení v rámci festivalu Hudební mládeže Duhová bouře. Na píseň, která snad ještě nedostala název, si budu muset zajít na jiné jejich vystoupení a všem vřele doporučuju si tuhle novinku někde odchytit. Exil 51 nezklamali a zahráli výborně.

Třetí kapelou, která se objevila na pódiu, byla Sabotters. Čtyři mladí Jablonečáci asi trochu přecenili své síly. Nejenže od minulého vystoupení nebyl znát pokrok, ale naopak se projevilo neuvěřitelné množství nepřesností, hráčské nejistoty a celkové nepřipravenosti. Tenhle opravdu vlažný výkon byl pro mě asi největším zklamáním večera.

Čtyřka padla na liberecké grunge seskupení The Scoffers. Nepochybně nejlepší vystoupení večera. Kluci zahráli téměř profesionálně. Každý člen dostal dostatek prostoru, aby přítomným divákům ukázal maximum ze svého hudebního umění. Přesto nejvíce pohledů přitahovala hra kytaristy Ondry Prchala, který kromě hráčské suverenity předvedl také málem akrobatické výkony.

Stejně jako v minulém kole i tentokrát poslední číslo padlo na jičínskou crossoverovou kapelu Post Pubescentos. Vystoupení bylo zdařilé, ale připadalo mi, že oproti minule se kluci drželi zpátky. Možná to bylo únavou, na posledním vystoupení se v každém případě dokázali víc odvázat. Na kvalitě muziky, kterou dělají, se to však výrazně neprojevilo a z jejich tvorby jsem stále stejně nadšená.
Porota si tentokrát dávala s vyhlášením výsledků opravdu na čas. Na druhou stranu bylo uděleno více cen…

A tady je konečné resumé:
Nejlepším hráčem na baskytaru byl vyhlášen (stejně jako minule) Michal Koutný z Post Pubescentos.
Cenu nejlepšího bubeníka získal Zdeněk Drábek z kapely The Scoffers.
Největším machrem na kytaru byl jmenován Ondřej Prchal z The Scoffers.
A do třetice formace The Scoffers – Tomáš Pospíšil se stal nejlepším zpěvákem večera.
Za hru na další nástroje byl oceněn klávesista Matyáš Veselý z kapely Exil 51.
Speciální cenu předsedy poroty získala dechová sekce seskupení VeVývoji! za povedenou taneční choreografii.
Cenu diváků, s celkovým počtem 60 hlasů, obdržela kapela Sabotters.
Cena dramaturgů Klubu Na Rampě byla udělena kapele Exil 51 a The Scoffers.

A konečně se dostáváme k celkovému vítězi. Vyhlášení bylo opravdu velice napínavé. Honza Mikulička hlasoval pro kapelu Post Pubescentos, Pavla Kopala nejvíce oslovili Exil 51, Petr Jakimiv se přiklonil na stranu The Scoffers a Martin Bauer vše rozhodl, když vyslovil POST PUBESCENTOS.


14
led
2024
ABBA WEEK NA RAMPĚ >
Nezapomenutelný týden plný největších hitů ABBA! Nový koncept věnovaný vybraným kapelám. Během týdne pro Vás barmani budou mít přichystané tematické drinky za doprovodu
03
led
2024
Dobrý rok 2024 >
vám přeje vaše Rampa a společnost Sundisk, která ji provozuje!
22
pro
2023
KONCERT KAPELY NŮŽ 22/12/2023 >
Všichni z Klubu Na Rampě jsme strašně smutní ze včerejších událostí v Praze... Dnešní koncert kapely Nůž se ale dnes uskuteční. Před začátkem uctíme všechny oběti minutou
22
pro
2023
OTEVÍRACÍ DOBA DO KONCE ROcKU >
Vážení návštěvníci, pokud je koncert nebo jiná akce, máme pro vás otevřeno od 18h. Těšit se můžete na: 20. 12. předvánoční bluegrass 22. 12. koncert Nůž 23. 12. zavřeno