pondělí
18. března 2019
00:00 hod.

18. - 21. 3. FESTIVAL JEDEN SVĚT 2019

Identita, jistota, bezpečí. Jeden Svět 2019 hledá, co nás spojuje. 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech.

Identita a její různé podoby v globalizovaném světě 21. století – to je téma, které se rozhodl prozkoumat letošní Jeden svět pod heslem Bezpečná blízkost. Kromě již tradičních soutěžních a tematických filmových kategorií se tedy v programu objeví také dvě kategorie zaměřené právě na téma hledání a vymezování si vlastní identity, ať už na osobní nebo společenské úrovni. „Hrdinové těchto filmů buď obtížně přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale složitě nacházejí pochopení svého nejbližšího okolí i společnosti. Některé z těchto příběhů se odehrávají třeba na druhém konci planety, ale skrze filmové plátno zjišťujeme, že jsou nám právě docela blízko a že spoustu věcí máme všichni společných,” říká programový ředitel festivalu Ondřej Moravec. Jeden svět se letos uskuteční už po jednadvacáté, v Praze od 6. do 17. března a následně v dalších 35 českých městech.  Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

V jabloneckém Klubu Na Rampě se promítá od 18. do 21. března pro veřejnost, o den déle pro školy.

Program:

18. 3. / pondělí / 17.30 hodin
Reds, do toho!
/ Nancy Schwartzman / USA / 2018 / 57 min.    OC
Městečko Steubenville v Ohiu se v srpnu 2012 ocitlo v centru pozornosti celé Ameriky. Znásilnění šestnáctileté dívky odhalilo, že kořeny „kultury znásilnění“ jsou ve společnosti zapuštěné velmi hluboko.

18. 3. / pondělí / 19.30 hodin
Zahájení festivalu se Smyčcovým kvartetem pěti tet a spojené s projekcí filmu
Začít znovu / Eva Tomanová / Česko / 2019 / 75 min.
Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.
Host pro debatu: režisérka filmu Eva Tomanová

19. 3. / úterý / 17.30 hodin
Ženy s náušnicemi ze střelného prachu
/ Reza Farahmand / Írán / 77 min.
Irácká novinářka Núr Al-Helli přináší svědectví o boji s tzv. Islámským státem. Na syrsko-iráckou hranici jede s jasnou představou o dobru a zlu. Ta se ovšem postupně rozpadá stejně jako její novinářský odstup.

19. 3. / úterý / 17.30 hodin
EXIT – Dát extremismu sbohem
/ Karen Winther / Norsko, Německo, Švédsko / 52 min.
Jako teenagerka toužila po akci a společenství, které by ji přijalo. Když její očekávání nenaplnili anarchisté, přidala se k neonacistům. Jaký moment ji nakonec přiměl k opuštění extremistického prostředí?
Hosté pro debatu: In IUSTITIA - ředitelka Mgr. Klára Kalibová, PhD. a Mgr. Kateřina Baňacká. In IUSTITIA je organizace zabývající se pomocí obětem násilí z nenávisti a jeho prevencí.

20. 3. / středa / 17.30 hodin
América
/ Erick Stoll, Chase Whiteside / USA / 76 min.
Třiadevadesátiletá América je po úraze odkázána na pomoc svých tří vnuků. Ačkoli se sama téměř nemůže pohnout a nevnímá všechno úplně jasně, samotná její přítomnost má na rodinu stmelující vliv.

20. 3. / středa / 19.30 hodin
#FollowMe
/ Nicolaas Veul, Duco Coops / Nizozemsko / 2018 / 50 min.             OC
Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.
Host pro debatu: Anna Vošalíková, specialista mezinárodních vztahů Českého rozhlasu, zabývá se dlouhodobě sociálními sítěmi, působí na FFUK - Studia nových médií.

21. 3. / čtvrtek / 17.30 hodin
Anoteho archa
/ Matthieu Rytz / Kanada / 2018 / 57 min.                        OC
Anote Tong je prezidentem Kiribati. Jeho archou je ostrovní stát se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov.

21. 3. / čtvrtek / 19.30 hodin
Ovčáček / Ton van Zantvoort / Nizozemsko / 81 min.
Pastevec ovcí Stijn, jeden z posledních nizozemských pastýřů, kteří vedou své hospodářství tradičním způsobem, se všemožně snaží zachránit své stádo a živobytí.

 


8-letak1.jpg3-4-1svet.jpg9-pozvanka.jpg