úterý
19. března 2019
17:30 hod.

19. 3. FESTIVAL JEDEN SVĚT 2019

Filmy Ženy s náušnicemi ze střelného prachu (Irán) a EXIT – Dát extremismu sbohem (N,D,SWE)

17:30 hodin
Ženy s náušnicemi ze střelného prachu / Reza Farahmand / Írán / 2017 / 77 min.

Irácká novinářka Núr Al-Helli přináší svědectví o boji s tzv. Islámským státem. Na syrsko-iráckou hranici jede s jasnou představou o dobru a zlu.Ta se ovšem postupně rozpadá stejně jako její novinářský odstup.
Núr Al-Helli je novinářka, ale také matka a civilistka. Proto cítí morální povinnost bojovat proti tzv. Islámskému státu. Zbraněmi jí přitom nejsou náboje, ale slova. Brzy však přichází na to, že nic není černobílé. Setkává se s ženami, jejichž muži se přidali k ISIS, a teď za to platí vysokou cenu. Zatímco kolem létají kulky, Núr se snaží pochopit, co je přitáhlo k radikálnímu hnutí. Nedokáže už o utrpení civilistů nezávisle informovat. Je na straně obyčejných lidí, nevinných obětí konfliktu. Film je nejen příběhem statečné novinářky, ale také silným portrétem nekončící války.

19:30 hodin
EXIT – Dát extremismu sbohem
/ Karen Winther / Norsko, Německo, Švédsko / 2018 / 52 min.
Jako teenagerka toužila po akci a společenství, které by ji přijalo. Když její očekávání nenaplnili anarchisté, přidala se k neonacistům. Jaký moment ji nakonec přiměl k opuštění extremistického prostředí?
Norská dokumentaristka s extremistickými zkušenostmi se po více než dvaceti letech vydává na cestu do minulosti. V Německu, Dánsku, Francii i USA nachází lidi s podobným osudem. Někdejší členy extremistických hnutí, kteří se v jednom okamžiku rozhodli, že nenávist by neměla být jejich životním programem. V sérii intimních rozhovorů se s ní dělí o vzpomínky na své zločiny, bolestné prožitky, strach i odvahu změnit radikálně svůj život. Ať už jde o neonacisty, radikální anarchisty, nebo o džihádisty, extremismus má ve všech podobách jeden společný magnet, kterým k sobě přitahuje mladé lidi: tvoří alternativu k „normální“ společnosti a uspokojuje nenaplněnou touhu někam patřit. Jak se potom této přitažlivé síle vytrhnout?

Hosté pro debatu: In IUSTITIA - ředitelka Mgr. Klára Kalibová, PhD. a Mgr. Kateřina Baňacká
In IUSTITIA je organizace zabývající se pomocí obětem násilí z nenávisti a jeho prevencí.

 




ZTP či ZTP+P sleva 50%, asistent majitele karty ZTP/P zdarma


4-1svet.jpg