středa
20. března 2019
17:30 hod.

20. 3. FESTIVAL JEDEN SVĚT 2019

Filmy América (USA) a #FollowMe (NL)

17:30 hod
América / Erick Stoll, Chase Whiteside / USA / 2018 / 76 min.
Třiadevadesátiletá América je po úraze odkázána na pomoc svých tří vnuků. Ačkoli se sama téměř nemůže pohnout a nevnímá všechno úplně jasně, samotná její přítomnost má na rodinu stmelující vliv.
Poté, co América utrpěla doma úraz, byl kvůli tomu zatčen za zanedbání péče její syn. O nesoběstačnou Américu se však musí někdo starat. Prostřední vnuk Diego se vrací z USA, kam si odjel plnit sny, aby s péčí o ni pomohl svému bratru Rodrigovi a aby společně dostali otce z vězení. Později se k nim přidává i třetí bratr Bruno. Dokument zachycuje každodenní láskyplné, ale komplikované rodinné interakce točící se kolem Américy. Tři odcizení sourozenci si na pozadí péče o ni hledají cestu jeden k druhému, k rodinným hodnotám i svému vlastnímu životu.

19:30 hod
#FollowMe
/ Nicolaas Veul, Duco Coops / Nizozemsko / 2018/ 50 min.
Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.
Instagram je jako výkladní skříň, kde lidé propagují sami sebe. „Všechno, co vidíte, je tato okouzlující stránka. Nevidíte ale, co se děje za oponou,“* vysvětluje Mike ze společnosti Dovetale, která analyzuje sociální média. Zatímco uživatelé nadšeně rozdávají lajky selfíčkům, na pozadí probíhá čilý obchod s uživatelskými účty. Vzniká obrovské množství falešných profilů a internetoví roboti vyrábějí nové followery pro ty, kteří si chtějí připadat úspěšnější. Je vůbec možné něčemu na Instagramu věřit? (*„All you see is this glamorous page. You don’t see what is happening behind the scenes.“)

Host pro debatu: Anna Vošalíková, specialista mezinárodních vztahů Českého rozhlasu, zabývá se dlouhodobě sociálními sítěmi, působí na FFUK - Studia nových médií.




ZTP či ZTP+P sleva 50%, asistent majitele karty ZTP/P zdarma


1-1svet.jpg