čtvrtek
21. března 2019
17:30 hod.

21. 3. FESTIVAL JEDEN SVĚT 2019

Filmy Anoteho archa (CA) a Ovčáček (NL)

17:30 hod
Anoteho archa/ Anote’s Ark/ Matthieu Rytz / Kanada / 2018 / 57min.
Anote Tong je prezidentem Kiribati. Jeho archou je ostrovní stát se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov.
Prezident Kiribati dělá maximum pro záchranu svého lidu, ale ví, že osud neodvrátí. Objíždí světová fóra, aby upozornil na klimatické hrozby. S trpkou věcností vysvětluje, jak a proč jeho stát mizí. I když tomu nezabrání, cítí povinnost varovat druhé. Část obyvatel už Kiribati opouští. Jednou z nich je Sermary, která hledá nový domov u své sestry na Novém Zélandu. Učí se žít v neznámém světě. Snímek přibližuje tíhu ze zániku tropického ráje a zpřetrhání kulturní kontinuity, ale i to, jak se jeho obyvatelé snaží s humorem i melancholií hledat v takové situaci smysl a naději.

19:30 hod
Ovčáček
/Sheep Hero/Ton van Zantvoort / Nizozemsko/2018 /81min.
Pastevec ovcí Stijn, jeden z posledních nizozemských pastýřů, kteří vedou své hospodářství tradičním způsobem, se všemožně snaží zachránit své stádo a živobytí.
Překrásná příroda, krajina utvářená stovky let tradičním hospodařením předků. Početné stádo ovcí hlídají pobíhající psi a pastevec Stijn. Vodí ovce po pastvinách, stříhá je a získává surovou vlnu. Se svojí ženou Annou a malými syny žije v pevném semknutí s přírodou a chov ovcí představuje celý jeho život. Chce žít soběstačně a nezávisle, ale v konkurenčním prostředí, v němž se upřednostňují zemědělské stroje před tradičním vypásáním a kde vládne neúprosná moc trhu, mu neustále klesají zisky. Pro to, aby udržel ekologický způsob chovu, kterému věří a věnuje se mu dvacet let, je odhodlán udělat cokoli.




ZTP či ZTP+P sleva 50%, asistent majitele karty ZTP/P zdarma


7-1svet.jpg