pondělí
27. března 2017
17:00 hod.

27. - 30. 3. JEDEN SVĚT 2017

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2017 vyzývá: Nezapomínejme na sílu spolupráce

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět chce připomenout hodnotu společného úsilí a sdílení. V době populistické rétoriky, negativních diskusí na sociálních sítích a záplavy „fake news“ je spolupráce pozitivní cesta, jak reagovat na rozdělenou společnost v krizi hodnot.
„Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ uvádí ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. A dodává: „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo.“
Slogan letošní kampaně festivalu zní Umění spolupráce. Je to pojem z oblasti současného umění, jímž se Jeden svět inspiroval a zasazuje ho do celospolečenského kontextu. „Zvolili jsme velmi pozitivně vyznívající téma, protože naše společnost již dlouhou dobu přijímá především negativně formulovaná sdělení,“ řekla Hana Kulhánková.

Festival pořádá společnost Člověk v tísni, jeho regionální obdobu v Jablonci nad Nisou již 10. rokem Jablonecká kulturní obec, z.s.

Program v Klubu Na Rampě:

27.
3. / pondělí / 17 hodin 
BROUCI  - Bugs/Andreas Johnsen /Dánsko/2016/76 min.
Šéfkuchař Ben Reade a potravinový expert Josh Evans se vydávají po stopách národů, v jejichž jídelníčku odpradávna nechybí hmyz. A zhusta degustují. V nabídce jsou afričtí termiti, mexičtí mravenci, australské housenky, japonské vosy, italští červi, cvrčci nebo kobylky, zasyrova či grilované. Při současném tempu růstu populace bude v roce 2050 na zeměkouli žít 9 miliard lidí, což si vyžádá nárůst potravinové produkce o 70 %. A právě hmyzí dieta, šetrná k prostředí a bohatá na živiny, by mohla být pro lidstvo jedním z řešení. Má však i svá úskalí. Investigativní dokument se zamýšlí nad budoucí jídelní alternativou i výzvami, které s sebou nutně přináší trh s potravinami.

27. 3. / pondělí / 19 hodin  
ZAHÁJENÍ FESTIVALU
vystoupení skupiny Tutabota

projekce filmu Andrey Culkové Exekuce
beseda k filmu Exekuce s Petrou Baslovou z liberecké pobočky Člověka v tísni 

EXEKUCE -  Don’t Take My Life/Andrea Culková /ČR /2016/64 min.
Přestěhovala se, nezměnila si adresu, soudní jednání probíhá bez jejího vědomí. Náhle jí zablokují účty a žluté nálepky koukají ze všeho, co má u ní doma alespoň nějakou hodnotu. Takovou zkušenost si prožila Zahájení festivalu a projekce filmu Exekucedokumentaristka Andrea Culková, a tak noční exekutorská přepadovka inspirovala její další projekt. Tentokrát se vydává po stopě fungování exekucí a exekutorů u nás i v zahraničí. Nahlíží do celého systému, odhaluje jeho nedostatky a navrhuje možná řešení. Nevyhýbá se ani upřímnému zobrazení rodinných sporů, které vypukají v souvislosti s touto stále tabuizovanou situací. Skrze osobní příběh i investigativní šetření tak přibližuje, jak snadné je pro každého z nás se v ní ocitnout.
Host pro debatu: Petra Baslová z liberecké pobočky Člověka v tísni 

28. 3. / úterý / 17.30 hodin  
VE VÁLEČNÉ SHOW - The War Show / Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon / Dánsko / 2016 / 101 min.
V březnu 2011 vlna arabského jara zasáhne i Sýrii. Rozhlasová moderátorka Ubajda Zajtún se spolu se svými přáteli přidává k pouličním protestům proti režimu Bašára Asada. Dramatické události se skupinka rozhodne natáčet na kameru. Vzrušenou atmosféru a naději na změnu ale brzy pohřbí brutální odpověď režimu a tvrdé represe. Země se ponoří do krvavé občanské války. Ubajda s přáteli jsou svědky formujícího se ozbrojeného odporu, který se však neschopností mezinárodního společenství záhy stává obětí narůstajícího islámského fanatismu. Hluboce osobní film zachycuje nejen sestup Sýrie do pekla nekončící války, ale také dramatické osudy skupinky přátel, kteří věřili v lepší budoucnost a svobodu.

28. 3. / úterý / 20 hodin
VÝCHOVA K VÁLCE -
Teaching War / Adéla Komrzý / Česká republika / 2016 / 67 min.
Fanatický Islámský stát, terorismus, agresivní politika Ruska… Zostřující se geopolitická situace přinesla i do České republiky nové obavy o bezpečnost. Do hry se tak po dlouhé době relativního klidu a míru vrátily otázky, zda bychom se byli schopni agresi ubránit. Armáda, zbrojařský průmysl i bojůvky bývalých vojáků se začínají připravovat. Generace dnešních čtyřicátníků si z komunistického školství ještě pamatuje brannou výchovu. Díky iniciativě POKOS Ministerstva obrany se na mnohé školy tento předmět pomalu vrací ve formě ukázek a přednášek profesionálních vojáků. Co dnešní děti vědí o zbraních? Šly by bojovat za tuto zemi? Studentský dokument FAMU sleduje, jak se česká společnost připravuje na válku.
Host pro debatu: reřisérka Adéla Komrzý

29. 3. / středa / 17.30 hodin
NORMÁLNÍ AUTISTICKÝ FILM -
Normal Autistic Film / Miroslav Janek / Česká republika / 2016 / 90 min.
Kdo je to aspík? A co mají společného autisti, Malý princ a mimozemšťani? Pětice dětí a dospívajících postav filmu žije s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Ale kdo může tvrdit, co je normální a co není? Oceňovaný český dokumentarista Miroslav Janek natočil neobyčejný snímek o neobyčejných bytostech, nabourávající představu o autismu jako nemoci. Film je plný poetických obrazů, slavných klavírních skladeb, autistického rapu, filozofických úvah o vesmíru, smrti, přátelství a světa víl nebo smělých plánů budoucího člena demoliční čety. Takový normální autistický film.

29. 3. / středa /20 hodin  
DĚTI ON LINE -
Children online / Kateřina Hager / Česká republika / 2017 / 52 min.
Zachymu je teprve dvanáct, jeho YouTube kanál má přes sto dvacet tisíc odběratelů a nespecifikovaný počet „haterů“. Maminka to akceptuje, a dokonce s ním občas vystupuje, zato Zachyho otec je zklamaný, že po něm syn nezdědil lásku k myslivosti. Tatínek třináctiletého Oskara zase nesnáší, když přijde večer z práce a nepozná, zda je syn doma, nebo ne. Oskar je totiž zavřený v pokoji a paří počítačové hry. Starosti má i maminka Nikoly. Ta se v patnácti letech stala jednou z obětí sexuálního agresora na sociální síti. Dokument Kateřiny Hager na portrétech tří mladých hrdinů a hrdinek ukazuje, jak těžké je dospívání i výchova dětí v době, kdy se většina zábavy i hrozeb přesunula do kyberprostoru.
Host pro debatu: režisérka Kateřina Hager

30. 3. / čtvrtek /17.30 hodin  
HON NA NEVĚSTU
- Grab and Run / Roser Corella / Německo, Španělsko / 2017 / 86 min.
Každé dobré manželství začíná slzami, praví jedno staré kyrgyzské přísloví. Pokud by tomu tak bylo, v Kyrgyzstánu by to platilo asi o polovině sňatků. Právě tolik z nich podle odhadů začíná ilegálním únosem nevěsty. Skupina mužů napadne na ulici dívku a dovleče ji do nového „domova“, kde jsou už přípravy na svatbu v plném proudu. Málokterá unesená nevěsta se dokáže ponižujícímu zacházení vzepřít. Dívky se navíc bojí, že by se kvůli stigmatu už nevdaly. Budoucí manželé si únosem dokazují mužnost a navíc se vyhýbají placení finanční odměny rodičům vyvolené dívky, což je jeden z tradičních zvyků. Šokující film velmi zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej.

30. 3. / čtvrtek /20 hodin 
FUTURE BABY -
Future Baby / Maria Arlamovsky / Rakousko / 2016 / 92 min.
„Splatili jsme kuchyň, a tak si nyní můžeme pořídit dítě,“ říká devětačtyřicetiletá žena, která se svým manželem přicestovala na španělskou kliniku pro darované vajíčko. Jejich příběh tvoří jen malou část celé mozaiky filmu. Jeho režisérka procestovala celý svět, aby natočila sondu do zdánlivě nekonečných technologických možností lidské reprodukce. Ve snímku vystupují všichni aktéři umělého oplodnění: nejen lékaři a páry, které nemohou mít děti, ale také dárkyně vajíček, náhradní matky, a dokonce i příslušníci nové generace dětí, které vznikly pod laboratorním sklíčkem. Jaké jsou etické a právní důsledky směru, kterým se stále častěji vydáváme?





Zlevněné vstupné pro studenty, důchodce a ZTP je 40 Kč. Permanentka na jméno je za 200 Kč.


8-banner-750x240-na-jablonec-com.jpg


Akce už proběhla a máme z ní pěkné fotky - podívejte se, jak se akce povedla .. ;-)