úterý
21. října 2008
00:01 hod.

FRESH FILM FEST 2008

Kolekce vítězných filmů.

Hlavní studentská soutěž / Main student Competiton

(mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů)

Cena za nejlepší studentský film festivalu Fresh Film Fest

Award for the best film of Fresh Film Fest

Ahendu nde sapukai (Slyším tvůj křik) / I hear your scream

r. Pablo Lamar, Universidad del Cine (UCINE), Argentina, 2008, 12*/and/*apos;

Z jistého pohledu téměř nepatrný film, v němž je ovšem těch nejprostších prostředků filmového jazyka využít k vytvoření zcela svébytného a plnohodnotného filmového světa. Hlavními aktéry tu nejsou herci a jejich život neurčuje příběh. Hlavními aktéry jsou světlo, barva, kontrast, ticho, tma, prodleva. A smutek, a život.

Zvláštní cena poroty Hlavní soutěže studentských filmů

Jury Spetial Mention Award

Druhé dějství (Druhé dějství) / The Second Act

r. Olmo Omerzu, Filmová a televizní fakulta AMU (FAMU), Česká republika, 2008, 43*/and/*apos;

Cílie a její druh Martin, egoistický překladatel bez vyhlídky na seberealizaci, jsou hlavními protagonisty milostného příběhu, který pomalu, zato s jistotou ztrácí své ideály. Mezi stereotypem života a Martinovými nikdy nedokončenými překlady se otevírá příběh o opožděných líbánkách začínajících v době, kdy už je vše ztraceno. Cesta se záhy ukáže jako vhodné alibi pro Martinův útěk. Příběh se rodí v Praze a zaniká v Terstu. Mohutné obrysy lodí brázdí ztěmnělou hladinou moře, rozhodutí zůstává na Cílii.

Theatre Optique

(mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů)

Cena Theatre Optique/ Theatre Optique Award

Kese (Tašky) / Plastic Bags

r. Miloš Tomić, Filmová a televizní fakulta AMU (FAMU), Česká republika, 2007, 5*/and/*apos;

Milostný trojúhelník mezi plastovými sáčky.

Hledat poezii ve všedním dni není právě snadná věc. Zkuste ji pak najít mezi odpadky! Vášnivé milostné drama s těmi nejobyčejnějšími a zároveň nejneočekávatelnějšími aktéry - igelitovými taškami. Film plný humoru, emocí i tajemství, neboť je opravdu záhada, jak režisér tašky k tak přesvědčivému hereckému výkonu přivedl.

Zvláštní cena poroty Theatre Optique

Jury Spetial Mention Award

Anhalter (Anhalter)

r. Daniel Höpfner, Hochschule für film und fernsehen */and/*quot;Konrad Wolf*/and/*quot; (HFF/P), Germany, 2007, 13*/and/*apos;

Berlín 23. února 1959 23:23. P. Hermann vchází do prázdné vstupní haly nádraží Anhalter, které je určeno k demolici. Čím déle zůstává v budově, tím více se mu vrací vzpomínky a představy. Více a více splývá s touto budovou, aby nakonec ještě jednou prožil ten povznášející pocit návratu do „matčina lůna železnice“. (Walter Benjamin)

„I industriální prostor lze vnímat jako krajinu, skrze zaprášená zákoutí a opotřebované předměty cítit jeho minulost. Subjektivní dokument, kde nenápadně riskantně zvoleným prostředníkem je neživá loutka.“

Centropa

(středoevropská soutěž studentských filmů)

Cena České televize

Mein Vater schläft (Můj otec spí) / My father sleeps

r. Grzegorz Muskala, Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin (DFFB), Německo, 2007, 14*/and/*apos;

Je léto, poledne, den náhodně vybraný ze života desetiletého chlapce Miky, který se svou rodinou bydlí na venkově v dosti omezených podmínkách. Jeho otec je těžce nemocen a na každodenní práci na farmě mu nezbývají síly. Otcovy povinnosti musí převzít Mika, jehož pozornost ale snadno strhává šestiletá sestra stále se těšící z bezstarostného období dětství. Pro ni je farma velikým hřištěm.

„Až dokumentárním stylem snímané situace pozornému a empatickému divákovi odhalují nenápadné spodní proudy vyprávění. Autor ho nijak nenavádí a nechává v příběhu beze slov prostor vlastní imaginaci, tušením a interpretaci.“.