středa
17. listopadu 2010
20:00 hod.

OZVĚNY FRESH FILM FESTU 2010

To nejlepší z letošního mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů. Vítězné filmy.

www.freshfilmfest.net/

Roma Boys – Příběh lásky

Režie: Rozálie Kohoutová, Česká republika, 2009, 30min, dok., česky s angl. titulky

Cena České televize. Porota ocenila jak nepředpojatý pohled na téma milostného vztahu romských gayů, tak režisérčinu stylově čistou a vtipnou hru s realitou a fikcí. Autorka navíc přinesla velmi originální téma a soustředila se jen na to, co chtěla vyprávět, a příběh nijak nerozmělňovala.

Inscenovaný dokument se věnuje tématu romské homosexuality. Hlavním hrdinou je romský aktivista a homosexuál, při čemž o jeho orientaci přátelé vědí a tento fakt akceptují. Jeho přítel, se kterým se seznámí přes internet, ovšem pochází z mimopražské tradiční romské rodiny a tam je situace výrazně odlišná. Na základě autobiografického scénáře, se kterým se režisérka rozhodla pracovat, tak vznikl polohraný dokumentární film, který originálním způsobem popisuje postavení homosexuálů v této komunitě a jejich diskriminaci.

Kdo by si to pomyslel? / Kto by pomyślał?

Režie: Ewa Borysewicz, Polsko, 2009, 11min,anim Zvláštní uznání. Přestože film přináší více otázek než odpovědí, režisér z nich dokáže sestavit celistvý snímek.Jistý muž za záhadných okolností zmizí. Co se mu stalo? Měl nějaký problém? Jak žil? To jsou otázky, které se pokouší zodpovědět lidé, kteří ho znali. Podaří se rozluštit hádanku?

Divoký / Sauvage

Režie: Paul Cabon, Francie, 2009, 4min, anim.

Cena za nejlepší animovaný a experimentální film Proč by člověk takhle běžel nahý ulicí? Přece by mířil k lesu, aby se konečně mohl stát vlkem.Vypadá to, že tenhle bláznivý mužík totálně zešílel. Zasahující policista se ale slituje, splní mu jeho přání a odveze ho do lesa mezi vlky. Pohled do myšlenek muže, který si hledá své místo na zemi, kde by byl šťastný a sám sebou. Dá se s určitostí říct, co je to být normální a kde je ta tenká hranice

Svaly / Muscles

Režie: Edward Housden, Austrálie, 2009, 14min, hraný, v angličtině

Zvláštní uznání poroty Hlavní soutěže. Studie světa malého chlapce s úžasným vizuálním ztvárněním, zasazená v nesmírně působivém prostředí. Mladí herci v hlavních rolí podali skvělé výkony. Austrálie

Richardova sestra Millie chce být kulturistkou. Jak to ale vypadá, když je víc klukem, než její bratr? Baví se s ostatními chlapci z okolí obvyklými lumpárnami – rozbíjením oken starých aut, trápením Richardova malého oslíka, střelbou ze vzduchovky. Richard se cítí odstrčený. Sám se ještě nestal mužem, a teď mu ještě navíc konkuruje vlastní sestra.

Bez dechu / Der Schüblin

Režie: Visar Morina, Německo, 2010, 28 muin, hraný,s titolky v angl

Nejlepší film Hlavní mezinárodní studentské soutěže (soutěž hraných a dokument.filmů).

Skvěle vystavěné existenciální drama přerůstající v thriller na základě velmi přesvědčivé zápletky, která držela diváky na kraji sedadel. Jemně vykresluje trýznivý a dojemný příběh bez upadání do sentimentality nebo otevřené dogmatičnosti. Tvůrci filmu, před i za kamerou, mají vytříbený cit pro lidskou psychologii.

Agron a jeho těhotná přítelkyně Anita měli štěstí, že se jako jedni z mála dostali z Kosova do Německa, kde se mají setkat s Anitiným bratrem Blerimem. Ten jim nabídne, že je schová v garáži, ale za pár hodin se objeví policie a Agron s Anitou musí prchnout do noci. Anitě začnou porodní bolesti a Agron musí najít pomoc. Bez znalosti cizího jazyka je to ovšem velmi obtížné.