sobota
19. března 2022
20:00 hod.

SCHODIŠTĚ – KUPŘEDU TOUR 2022

Ex-Nahoru po schodišti dolů band kombinuje žhavé novinky a staré pecky. Schlager-big-beat.

Videopozvánka na Rampu: https://fb.watch/bL5aus4LW-/

Schodiště vesele brázdí hudební „moře“ se svižným programem akcentujícím nadšeně přijaté album Kupředu (2020), novinky kombinuje s písněmi z nejslavnějšího období na přelomu století (desky Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola) a comebackového CD Roztoky (2011). Doktor Krajíček nedávno oslavil 63, Schodiště 38, ale na důchod to věru nevypadá.

Za bezmála 40 let existence odehrála kapela nazývaná dříve Nahoru po schodišti dolů band přes tisíc koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.

Sil a chuti je v kapele víc než kdy dřív, sedmihlavá smečka střílí od boku jednu pecku za druhou, mladé publikum v předních liniích hledišť si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Karty jsou rozdaný, Dokonalá kost, Ve čtyři ráno nebo Pytlíky ČSA. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět.

Na online koncert s hostujícím Ondřejem Klímkem (Vltava, BSP...) se můžete podívat zde:
https://youtu.be/fXxMxJfX0Yk

Videoklip Samotář z března 2021, tedy z dob lockdownových, je k vidění tady:
https://youtu.be/JVXHwgM2VOk

Z pilotního singlu Kupředu (a zdařilého obrazového ztvárnění) už se stal vyžadovaný hit, kterým Schodiště uzavírá koncerty:
https://youtu.be/302iHBeKG2E

Naopak vykopávací písnička na úvod koncertů je skočná, až punková Mám sto chutí, jejíž videoklip přesně vystihuje náladu v současném Schodišti:
https://youtu.be/emnxiRJvoeQ

U fanoušků bodoval i předloňský karanténní videoklip k prastaré písni Blbá náhoda, jejíž slogan "letos po třicátý nepojedu do Paříže" v době covidové chytil nové kontury:
https://www.youtube.com/watch?v=PDESjLw8Kqw&t=8s

Níže aktuální Novoroční "fotoklip" na písničku Stíny, kterou jako jednu z mála z alba Kupředu živě nehraje, jelikož se žánrově vymyká.
https://www.youtube.com/watch?v=BUo1hwq2dxI

CD Kupředu sklízí zasloužené ovace:
Na albu nenajdeme slabého místa, mnohé písně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kapela dosud stvořila. Pozitivní energie a chuť hrát je tu až hmatatelná," píše například Musicserver.
"Pokud vám bylo Schodiště sympatické a ztratili jste ho ze zřetele, je deska Kupředu velmi dobrý důvod, proč navázat na staré avantýry," dodává novinářský matador Radek Diestler.
Ač frontman Doktor Krajíček oslavil v září třiašedesát a kapela osmaatřicet, na důchod to nevypadá. Naopak, nové CD je možná nejsvižnější a nejeenergičtější v historie Schodiště.
A jak naznačují pochvalné (nejen) recenzentské ohlasy, padá na úrodnou půdu.
"Texty hudbu smysluplně provázejí a někdy i nesou. Klíma je básník, témata uchopil srozumitelně, současně jim s radostí a uměleckým zadostiučiněním vtiskl básnivost a neopomněl v nich tu a tam skrýt narážky a vtípky, které se zjeví až při opakovaném poslechu," komentuje desku další žurnalistická legenda Jaroslav Špulák z Práva.
Hudebně se Schodiště částečně vrátilo k vlastním kořenům, kdy v písních dominovaly melodické linky akordeonu a klarinetu. K těm pak jako kontrast stojí kytarové a rytmicky hutné rify podpořené saxofonem. Pro zpestření se v některých pasážích, tak jako na koncertech, objeví zvuky ze sampleru, které se vhodně doplňují s akustickými nástroji.
"Cílem bylo přenést ve studiu do nahrávek všechno to, co dělá Schodiště Schodištěm," dodává kapelník Horčík. "A pak také vše podřídit nemilosrdnému pravidlu, že totiž základem je písnička, která musí fungovat i bez složitých aranží".
Obsahově, tedy textově se autoři písní (především akordeonista a básník Miroslav Klíma) zaměřili sami na sebe, pozvolna stárnoucí chlapíky a na věci a situace, které kolem sebe pozorují, vnímají a ke kterým se vyjadřují; leckdy naštvaně, někdy ironicky, jindy poeticky.

Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, celou kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda.

V posledních letech nastalo na koncertech vítané vyvážení, kdy většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců stále bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.

Čtyři ze současných sedmi členů pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladá sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus „starého dobrého Schodiště“, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon).

Během dvanácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jak rodinka, která vesele brázdí zdejší hudební „moře“. Hutný mix písní z nejslavnějšího období (kolem alb Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola), vypalovaček z „comebackového“ alba Roztoky (2011) a především našláplých novinek z kolekce Kupředu, z nichž leckteré už fanoušci z koncertů dobře znají a vyžadují.


SCHODIŠŤĚ: biografie

Kapela pravidelně koncertuje převážně v klubech a na festivalech po celé republice, za bezmála 38 let existence odehrála přes tisíc koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.

Definitivně to potvrdily desky Ukazovák nasliněnej (1997), Svinska Pržola (2001), později Mokrý prádlo (2005), po zkrácení původního názvu a omlazení sestavy pak CD Tanec (2007), live 2 DVD Chcete rokenrooool??! (nominované na DVD roku v anketě Žebřík), zásadní album plné písničkové živé vody Roztoky (2011), předloňské EP poloKruh (2016)... a především aktuální nářez Kupředu (2020).

Sil a chuti je v kapele víc než kdy dřív (možná proto, že už nemá přehnané ambice). Potvrzuje to i mladé publikum v předních liniích hledišť, které si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Ve 4 ráno nebo Pytlíky ČSA.

Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět. Žánrové rozpětí nabralo nových rozměrů, kdysi připisované škatulky jako hospodský šraml, reggae či ska už dávno nejsou určující. Skupina si s lehkostí bere z hudebních stylů vše, co jí přijde pod ruku, aby se nakonec vždy pokorně vrátila k písničce, ovšem oděné do pestrého kabátku, zahrané naplno, energicky, divoce… a především opatřené originálními texty akordeonisty a básníka Miroslava Klímy, jež Schodiště staví na roveň hudební složce. Lehce sarkastické, černě-humorné i dojemné, prožité či vymyšlené, brousící ve vodách všedních malostí i velikostí toho, co zrovna sami žijeme.

 


Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět!
https://www.schodiste.org/



Online předprodej u našich partnerů:

www.evstupenka.cz


Online předprodej již skončil, vstupenky můžete nyní zakoupit za plnou cenu v den akce v Klubu Na Rampě 30 - 60 minut před začátkem akce u vstupu do sálu.



2-schodiste-2019-mala-na-stojaka.jpg6-schodiste-2019-mala-na-sirku.jpg